De eerste stagedag

Maayong Hapon ( goedemiddag),

Vandaag was onze eerste stagedag hier op verloskamer. We hadden beide wat stress om eraan te beginnen, maar keken er ook wel enorm naar uit. Toen we  toekwamen op de verloskamer, lagen er al meteen 5 vrouwen in arbeid. het  viel ons meteen op dat  het  enorm stil was in de  verloskamer. In de Filipijnen worden vrouwen als sterk beschouwd als ze  in stilte hun arbeid doorstaan. Degene die toch eens van hun laten horen, krijgen onder  hun voeten van het team.

Ilse mocht al meteen mee de bevalling uitvoeren. Omdat een bevalling er hier wat anders aan toe gaat dan hoe wij het  geleerd hebben op school ( zij passen hier de  vorkgreep toe, een andere techniek om de baby geboren te laten worden), was dit even wennen. uiteindelijk is alles vlot verlopen en werd er een meisje geboren van 3800 kilogram.

Ellen hield zich wat bezig  met een andere vrouw in arbeid, dat ook op tien  centimeter stond. De vrouw hield zich in stilte bezig met het  opvangen van haar contracties, tot we opeens het hoofdje heel laag zagen zitten. Uiteindelijk wou Ellen de  vrouw onderzoeken, maar kwam het hoofdje zo snel, dat ze meteen haar steriele handschoenen mocht aantrekken voor de bevalling. De vrouw had het  wat moeilijk met  persen, waardoor de  uitdrijving wat moeizamer verliep. Bovendien was het vruchtwater ook nog eens meconiaal ( stoelgang van de  baby in het vruchtwater, omdat de  baby  in een stresssituatie zat).

Eenmaal het kindje geboren was, bewoog en ademde  het niet meer en hebben de vroedvrouwen er alles aan gedaan om het kindje er bovenop te krijgen. Uiteindelijk na een tweetal minuten begon het  kindje te ademen en hebben ik en Ilse ons  nog beziggehouden met de  verdere eerste zorgen van het kindje.

Het was een zeer boeiende eerste stagedag met  toch wel wat verschillen tegenover de verloskunde  in België. Hier passen ze steeds fundusdruk toe ( druk op de  buik van de moeder om de geboorte te versnellen). Bovendien plaatsen ze  hier zo goed als altijd een episiotomie (  knip ) recht naar de anus toe, in plaats van schuin naar beneden.

Verder hebben we in de  late namiddag nog wat taallessen gekregen om de lokale taal hier wat meer onder de knie te krijgen.

tot snel,

Ellen & Ilse

baby 1 ellen
bevalling nummer 1
bevaling nummer  1
bevaling nummer 1
de was
de was moet ook gebeuren 🙂

ellen bevalling 1 ellen en ilse verloskamer

Plaats een reactie